Innebandy VM

innebandyvmVM i innebandy arrangeras vartannat år. Turneringen arrangeras av IFF och arrangerades för första gången 1996. Turneringen föregicks under 94 och 94 av de Europeiska mästerskapen i innebandy. Innebandy VM domineras stort av de skandinaviska länderna och då främst av Sverige. Sverige har vunnit 10 medaljer i de 10 innebandy VM som har spelats fram till dags dato. Av dessa medaljer har 8 varit guld och två silver. Sverige har med andra ord aldrig slutat sämre än 2:a i innebandy VM. De två åren som Sverige inte vann var 2006 och 2008 då Finland vann.

Finland har också vunnit medaljer i samtliga Innebandy VM. De har vunnit 2 guld, 6 silver och 2 brons.

Det tredje mest framgångsrika laget i innebandy-VM:s historia är Schweiz. Schweiz har vunnit totalt 6 medaljer. 1 silver och 5 brons. De enda andra lag som vunnit medaljer vid VM är Tjeckien och Norge. Lag som har kommit nära en medalj men som aldrig nått ända fram inkluderar Danmark och Tyskland.

De mindre nationernas lag blir hela tiden allt bättre och de skandinaviska lagens dominans minskar. Förhoppningsvis kommer sporten snart nå en nivå där fler lag når upp till samma höga standard och kan tävla om guldet. Detta skulle göra VM mycket mer spännande och tillåta sporten att locka fler åskådare och tv-tittare.

Damturneringen

Sedan 1997 spelas även innebandy för damer. Turneringen spelas precis som männens turnering vartannat år. Herr-VM hålls på jämna år medan Dam-VM hålls på ojämna år.

Sverige dominerar även på dam sidan stort. Dominansen är dock inte lika stor som den är på herrsidan. Svenska damlaget har tagit medalj i samtliga VM turneringar. De har vunnit 6 gånger, kommit på andra plats en gång och tredje plats två gånger.

Precis som på herrsidan så är det näst mest framgångsrika laget Finland. Finland har vunnit 2 guld, 5 silver och två brons.

Det Schweiziska damlaget är precis som på herrsidan det tredje mest framgångsrika laget men de har till skillnaden från männen vunnit en guld medalj. Schweiz vann innebandy VM för damer 2005. Schweiz har även 3 silvermedaljer och 2 brons. Detta gör de Schweiziska damerna mycket mer framgångsrika än herrlaget.