Innebandyregler

innebandy reglerInnebandy ska spelas med 5 st spelare och en målvakt och totalt får det vara 22 spelare i varje lag som turas om att byta. De internationella reglerna säger att en innebandyplan ska vara mellan 36×18 till 44×22 m men det vanligaste måttet på en spelplan är 40×20 m. Innebandy spelas i tre stycken perider på vardera 20 minuter med sidbyte mellan varje period, precis som i ishockey.  Speltiden stannas endast då något av lagen gör mål om det blir en utvisning eller om domaren blåser av någon anledning, i övrigt löper tiden vidare oavsett händelse.

Regelbrott i innebandy

Om ett lag gör någon form av regelbrott under matchen så tilldelas motståndarlaget ett s.k frislag och om regelbrottet sker vid en målchans så tilldelas motståndarlaget en straff. Innebandy är ganska likt ishockey på flera vis förutom att det inte tillåts lika kraftiga tacklingar.Vanligaste regelbrott i innebandy är slag på klubba på spelare, dragning i kläder, knuff med händer eller hårda tacklingar. Andra saker som ej är tillåtna är spela bollen med handärna, spel eller passning liggande, slå på bollen över knähöjd, passa med fötterna, att nicka bollen, stoppa bollen med kroppen vid hopp och att påverka bollens bana utan att hålla en klubba.

Påföljder vid regelbrott

Påföljderna vid regelbrott är även de väldigt lika ishockey. De flesta regelbrott bestraffas med utvisningar som innebär att det bestraffade laget blir av med en spelare under en viss tid. Det finns olika långa utvisningstider beroende på hur allvarligt regelbrottet är. Som spelare kan man bli utvisad i mellan 2-12 minuter varav den vanligaste utvisningstiden är 2 minuter är den vanligaste utvisningen. 12 minuter är väldigt ovanligt och kan endast tilldelas då en spelare gjort ett regelbrott och samtidigt uppträtt väldigt osportsligt eller dåligt mot domaren.