Asia Pacific Floorball Championship

apacAsia Pacific Floorball Championship (APAC) är en bandy turnering där landslag från Asien och Stilla havet deltar. Turneringen grundades 2004 av Filippinernas nationella bandyförening (Singapore Floorball Association ) i samarbete med Asia Oceania Floorball Confederation (AOFC). Turneringen spelas i Japan, Australien, Singapore eller Nya Zeeland varje år. Turneringen är dock öppen för samtliga nationer som är medlemmar i AOFC. Dessa är (eller har varit) Australien, Indien, Iran, Japan, Korea, Malaysia, Mongoliet, Nya Zeeland, Pakistan, Singapore och Thailand. Det är dock normalt bara ett fåtal av dessa länder som deltar i turneringen.

Vinnaren i turneringen kan titulera sig Asian Pacific champions och turneringen avgör också vilka AOFC lag som kvalificerar sig för världsmästerskapen. Turneringen domineras stort av Japan och Singapore som vunnit de flesta av mästerskapen som har spelats hittills.

APAC sägs vara en årlig turnering men har inte spelats sedan 2012. Turneringen är trots detta inte officiellt nedlagd och framtiden får visa vilket öde som väntar APAC.

APAC har spelats fyra gånger inom dambandyn. 2004, 2009 och 2011 vanns damturneringen av Japan. 2005 vanns den av Singapore.

APAC för herrar har vunnits av följande lag.

År

Mästare

2:a

Spelades i

 2012  Singapore  Japan Hanno-shi
 2011  Australien  Singapore Perth
 2010  Singapore  Japan Singapore
 2009  Japan  Australien Pyeongtaek
 2008  Singapore  Australien Perth
 2007  Singapore Korea  Singapore City
 2006  Singapore  Australien  Singapore City
 2005  Japan  Australien  Singapore City
 2004  Japan  Singapore  Singapore City